Eeles Landström - Otsikkoeelesl@landstrom.infotähtitaivas
Info
KirjatToreador
Tallenteet
Kriitikot
Linkit


Hyvä lukija

Tervetuloa kotisivuilleni.

Aivan ensimmäiseksi on todettava, että tunnen itseni suhteellisen avuttomaksi tässä uudessa hypermediaalisessa ympäristössä. Vakaa aikomukseni on kuitenkin tarjota täällä Elämäni otekorkeuksiin liittyvää oheismateriaalia.

Oletan, että Teitä lukijoita, jotka palautteesta päätellen olette hyvinkin eri-ikäisiä ja eri puolilta maailmaa, kiinnostaa Kriitikot -palsta. Palstalla voitte esittää mielipiteitänne. Samalla palstalla julkaisen myös otteita kirjallisuuskriitikoiden toimittamista arvosteluista.

Kiitän jo etukäteen terävistä mielipiteen ilmauksista.

Eeles
eeles@landstrom.info

-----------------------------------------------------------------------------------

Kirja-arvostelu

Fil.kand., kirjailija-journalisti, Pekka Piri:

Tekomiehen avara omaelämäkerta
Eeles Landström: Elämäni otekorkeuksia
Editorial GA, Malaga 2002,
ISBN 952-91-4386-9

Omaelämäkerta - muistelmakirjaan tarttuessa mielessä vilahtaa uteliaankyyninen kysymys: Kuinka lie muisti todella kantanut? Paljonko lisäilty, minkäverran "unohdeltu"? Takookohan joku taas mieleistään omaa patsastaan?

Kysymys on sitäkin polttavampi kun muistelija on poikavuosien kiistämätön urheiluidoli - ja itseasiassa enemmän: Suurten ikäluokkien suomalainen miesmalli etenkin maaseudun kasvuympäristöissä.

Teoksen esipuhe herättää odottamaan ihmisen ääntä, omaa aitoa tarinaa. Lupaus pitää koko pitkän matkan 1930-luvun Toijalasta uuden vuosituhannen Andalusiaan Espanjassa; nuoruuden kansainvälisten kilpakenttien paineista suuryhtiöiden vastuutehtäviin ja aina Suomen Eduskuntaan saakka. Korkealla Mijas-vuorella kirjoittaa kokenut ja seesteinen veteraani.

Landströmin kirja on rauhallisen helppolukuinen, tapahtumat soljuvat luontevan kronologisesti ja ilmaisu on selkeä. Piirtyy kuva tavoitteellisesta nuorukaisesta, hänen kodistaan, maailmastaan ja sisäisistä valinnoistaan; paineista ja niiden hallinnasta ennen Suurta Hetkeä milloin missäkin maailman kolkassa; keskittymisestä ja määrätietoiseen työhön perustuvasta itseluottamuksesta.

Lukija saa jakaa parikymppisen Eeleksen - jo tuoreen Euroopan mestarin - tunnot yksin matkalla 50-luvun rahtilaivalla Amerikkaan opiskelemaan, pitää huolta hänen tärkeästä terässeipäästään ja nostalgisimmillaan roikottaa sitä bostonilaisen taksin ulkokyljellä yöllä majapaikkaa etsiessä! Nauraen kysyn suoraan moniko nykyinen ylipaapottu ja -palkattu urheilumediasankari ja dopingbroileri sponsoreineen ja muine piikittävine sylikummeineen tuohon kykenisi - edes junailukyvyiltään saati asenteiltaan?! Se oli silloin se! Kahvilla ja lenkkimakkaralla, omalla työllä ja sisulla pärjättiin.

Matka jatkuu...kansainvälisiä ystäviä kampuksella...Isoja Kohtaamisia: Jesse Owens ja monet muut, nuoren miehen itseluottamus ja maailma avartuvat, tärkeitä valintoja, Ulla tärkein.

Lukija elää mukana uusien haasteiden puntaroinneissa ja niihin keskittymisissä, keskittyy kihelmöivän loppukilpailun draamaan iltamyöhään valonheittimien loisteessa, saa tuntea hiilimurskan rouskeen piikkareissa, keskittyä, keskityä... ja singahtaa korkeaan kliimaksiin; onnistumisen riemuun, kilpakumppanien veljeyteen ja ja ylesömassojen riemuhuumaaan ja lähteä samantien yhdessä mukaan - oman tyttären ristiäisiin! Niin inhimillistä!

Inhimillistä ja totta on myös Melbournen kisojen jälkeinen rehellisentuskainen itsetutkiskelu ja lopulta oikeilla arvioilla itsensä kokoaminen jälleen. Lukija istuu epäonnistuneen mestarin vierellä, kuulee ja tuntee...tahtoo lohduttaa ja rohkaista...

Sivut elävät ja ottavat mukaansa; ei olekaan kirjaa, onkin todellinen elämä. Maat ja vuodet vaihtuvat; on kohtaamisia ja kontakteja, henkilöitä ja tapahtumia, pohdintaa: Pastori Bob, Kekkosen lista, Poika!, Gallian kukko, Shaahin pako... Vaiherikkaan elämän episodit kulkeutuvat jo kilpauran päättymiseen ja vaativaan siviilityöhön Rosenlewille Poriin ja politiikkaan - ja yllätys yllätys: Kerran vielä pojat! Sotaratsu uudelleen areenalle, Rooman olympialaisten hornankattilaan. Sitä piinaa ja mitalin riemua Suomen taloilla ja saloilla kun konkarilla pokka piti jälleen, elokuussa 1960, muistattehan?

Vaiheitaan kunnallispolitiikassa ja sittemmin eduskunnassa Landström kuvaa rauhallisen pohdiskelevasti, tarkalla muistilla. Hänen henkilökohtainen liberaali maailmankatsomuksensa avautuu lukijalle käytännön yhteistyönä ilman iskulauseita ja sloganeita. Tämäntapaisissa teoksissa tuikitavallisia piikkejä ja vihjauksia on turha etsiä, kirjoittaja puhuu selkokieltä. Jokunen huolestunut löytää itsensä.

Sekä urheilu- että poliittisen elämän jättämisten henkilökohtaisia murrosvaiheita Landström pohtii avoimesti. "Tavalliseen" elämään - ilman otsikoita ja haastatteluita - siirtyminen ei välttämättä ole helppoa. Sekin on inhimillistä ja nekin sivut hän on uskaltanut kirjoittaa. Onneksi kirjalle - onneksi lukijalle.

Landström ei hyllytä itseään veteraaninakaan, haasteen ja kertomisen rohkeus elävät hänessä. Lukija elää yhdessä ikääntymisen draamaa, koettua aivoinfarktia myöten ja senkin jälkeen uudet ratkaisut löytäen. Selviytyjän, luovan supisuomalaisen maailmankansalaisen kera.

Kirjan rakenne on onnistunut: selkeä ja ilmava. Episodien otsikot virittävät lukijaa, aforismit antavat henkistä avaruutta. Niilläkin kirjoittaja avaa sieluaan, hän viestii monella tasolla. Mustavalkokuvituksen rauhallinen rytmi täydentää kokonaisuutta. Lyhyet sanomalehtilainaukset siellä täällä eivät pönkitä kirjoittajan egoa vaan autenttisuudessaan ovat osa suomalaisten suurten tuntojen historiaa.

Lukekaa ihmeessä, muutkin kuin urheilufriikit, miehet ja naiset! Tekomies Eeles Landströmin näytöissä, kokemuksissa ja ajatuksissa on painoarvoa.Fil.kand., kirjailija-journalisti, Pekka Piri.


-----------------------------------------------------------------------------------

....

....