Eeles Landström - Otsikkoeelesl@landstrom.infotähtitaivas
Info
KirjatToreador
Tallenteet
Kriitikot
Linkit






Palautetta Elämäni otekorkeuksia -teoksesta

Palautetta olen saanut ystäviltä ja aktiivisilta lukijoilta ympäri maailmaa. Eri tahoilta on alkanut kuulua myös toiveita mielipidepalstasta internetissä.

Idea on mielestäni hyvä. Kun palaute on kaikkien nähtävillä, voi se luoda uusia ja yhteisiä merkityksiä.

Tällä palstalla julkaisemme myös otteita kriitikoiden kirjoituksista ja heidän esittämistään mielipiteistä eri medioissa.

Lämpimät kiitokset kaikille mielipiteensä esittäneille.

-> Lähetä palautetta

Toto Silvonen, Bahrain, lokakuu 2008:
Tällä hetkellä maailman finanssikriisi on niin huimassa pyörityksessä että käyttaessani suuren osan perjantai-vapaapaivää erilaisten artikkelien lukemiseen ja Bloomberg TV:n seuraamiseen ajattelin että pieni breikki tekisi terää. Niinpä otin kirjahyllystä Eeles Landströmin isälleni omistaman muistelmakirjansa "Elamäni otekorkeuksia". Itse asiassa isäni hoiti kirurgina pari vuotta sitten Eelestä ja kiitollisena Eeles omisti ensin teoksen isälleni, mutta isäni pyysi häntä omistamaan sen minulle pieneksi lahjaksi - ja oikein kiva lahja olikin. Olen viime aikoina lueskellut entisen CNN:n tähtireportterin Riz Khanin Saudi-Arabian Prince Alwaleedista kirjoittamaa elämänkertaa ja täytyy sanoa että Eeles omalla kynänkäytöllään lyö nuo muistelmat puhtaasti 6-0! Hänen kirjassaan on niin monia mukavia henkilökohtaisia anekdootteja jo muutenkin kiehtovan elämäntarinan joukossa, etta luin kirjaa huomaamatta aamuyöhön. Tuollaista henkilökohtaista muistelmateosta, missä on vahvoja muistoja ja myös omakohtaisia opetuksia ja mietelauseita on nautittava lueskella, sillä siinä kuvastuu myos kiehtovalla tavalla kunkin aikakauden arvot ja ympäristö.

Pauli Ny, Vantaa:
Naseva.

Risto Ankio, Espoo:
Tuohon Paulin kommenttiin lisään: Ja mielenkiintoinen.

Ari Viskari,
TV Nelonen - kirja-arvostelussaan, televisiolähetys 28.08.2002:
Kirjan vahvuus on ehdottomasti Landströmin omassa tekstissä. Kirja kiinnostaa varmasti myös urheilun historioitsijoita, sillä kirjassaan Landström kuvaa kohtaamisiaan maailman urheiluvalioiden kanssa. Kirja saattaisi olla vieläkin kiinnostavampi, jos siinä olisi lyöty pöytään enemmän elämän kovia vastoinkäymisiä, joita myös Eeles Landström on saanut kokea riittävästi.

Erkki Tuomioja,
Viikon kirjavinkki, esittely 2002:
Landströmin tausta amerikkalaisyliopistossa tittelinsä hankkineena huippu-urheilijana ja suuryrityksen sosiaalipäällikkönä merkitsi sitä, ettei hän kuulunut sellaisiin liberaaleihin, joita kohtaan 60-luvun radikaalit olisivat tunteneet erityistä luottamusta. Se heijastui nuoren radikaalitoimittajan Seppo Tikan kysymyksessä siitä, mitä mieltä Suomen kotien radio- ja tv-liittoon Georg C. Ehnroothin ja Margit Borg-Sundmanin kanssa liittynyt liberaaliedustaja Landström oli vapaista sukupuolisuhteista. Landströmin vastaus oli klassikko: "Kyllä ne paremmilta kuulostavat kuin pakolliset".

Landström ei toisin sanoen ollut aivan sellainen tosikko ja porvari kuin miksi hänet oli helppo kuvata. Amerikasta häneen näyttää tarttuneen paljon amerikkalaisen liberalismin parhaita piirteitä, mikä näkyy muun muassa varhaisena tietoisuutena kaikenlaisen rotusyrjinnän tuomittavuudesta ja ehkä vähän sinisilmäisenäkin John F. Kennedyn ihailuna nuorena uuden ajan uudistushenkisenä demokraattipoliitikkona.

Pekka Piri, Malaga:
Omaelämäkerta - muistelmakirjaan tarttuessa mielessä vilahtaa uteliaankyyninen kysymys: Kuinka lie muisti todella kantanut? Paljonko lisäilty, minkäverran "unohdeltu"? Takookohan joku taas mieleistään omaa patsastaan?

Kysymys on sitäkin polttavampi kun muistelija on poikavuosien kiistämätön urheiluidoli - ja itseasiassa enemmän: Suurten ikäluokkien suomalainen miesmalli etenkin maaseudun kasvuympäristöissä.

Teoksen esipuhe herättää odottamaan ihmisen ääntä, omaa aitoa tarinaa. Lupaus pitää koko pitkän matkan 1930-luvun Toijalasta uuden vuosituhannen Andalusiaan Espanjassa; nuoruuden kansainvälisten kilpakenttien paineista suuryhtiöiden vastuutehtäviin ja aina Suomen Eduskuntaan saakka. Korkealla Mijas-vuorella kirjoittaa kokenut ja seesteinen veteraani.

Joni Sundström,
Kirja-arvostelu 09.07.2002, Veikkaaja-lehti
Kirjan lopussa Landström paljastuu intohimoiseksi golfin pelaajaksi ja hankkii itselleen tietokoneen. Se murentaa miehestä kirjan aikana syntynyttä kuvaa. Toisaalta se kuvaa pikkupoikana hienot vaatteet naapurin pojan resuisiin pukimiin vaihtaneen ja vuosia purukasaan hypänneen ihmisen siirtyneen nykyaikaan.

Veijo Holopainen, Pori :
Kirjasi on kustannettu ja painettu Malagassa. Kirjasi markkinointi Suomeen on vaikea ja kenties tuloksia tuottamaton yritys. Siksi sinun olisi pitänyt ehdottomasti tarjota käsikirjoitus suomalaiselle kustantajalle. Kirjasi on niin arvokasta ja luettavaa tekstiä, että esimerkiksi Otava olisi sen ottanut kustannusohjelmaansa. Sinun maineesi arjessa ja erityisesti urheilussa eivät olet unohtuneet. Kunnioitukseni ja arvostukseni sinua kohtaan vain lisääntyivät, mitä useamman sivun kirjastasi ahmin.

Anneli Enqvist,
Ole-aikakausilehti (Espanja) lokakuussa 2002:
Kirja on selkeästi kirjoitettu ja Eelesin elämäntarina nappaa lukijan mukaansa. On kiinnostavaa miettiä kuinka erilaista kaikki oli silloin, kun Landström 1950-luvulla loi uraansa silloisten maailman suurimpien nimien joukossa. Tuolloin matkustaminen maasta toiseen otti aikaa, eikä taskussa ollut kännykkää, jolla olisi saanut yhteyden rakkaimpiinsa, kun ikävä yllätti. Urheilusuoritukseen keskittyminen vaati lujaa luonnetta. - Rakkaus Ullaan ja lapsiin kulkee Eelesin kirjassa kaiken aikaa mukana.

Kaija Nyman, Helsinki:
Ei elämä voi olla yhtä huumaa.

Leena Williams, Miami , USA:
Hyvä annos politiikkaa, urheilua ja elämän ylä- ja alamäkeä. Ja huumoria! Olkoon kirja vaikka kuinka hyvin kirjoitettu ja kuinka täynnä asiaa, mutta jos siitä puuttuu huumori, on se tylsä. Etkä ole itseäsi korkealle asettanut vaan samalle tasolle kuin me lukijatkin. Virheitä olet tehnyt, kuten me kaikki, ja uskallat virheesi avoimesti myöntää.

Aarne Elomaa, Jacksonville, USA:
Hauska lukea kirjaa, jossa asiat kerrotaan, niin kuin ne ovat.
Totuudenmukaisesti.

Heikki Laiho, Malaga:
Varmin merkki kirjasta pitämisestä on aina ollut minulle lukuaika.
Kiintoisaa kirjaa ei voi laskea kädestä, vaan se on luettava alusta loppuun. Kirjasi kanssa kävi näin. Tämä täytyy olla merkki todella
mielenkiintoisesta kirjasta.

Mauri Teräväinen, Vantaa:
Luin kirjan lähestulkoon yhteen menoon. Tapasi kertoa lapsuudesta ja elämästäsi 1950-luvun Amerikassa säväyttivät eniten. Otit esille myös vaikeimmat hetkesi. Siinä voi lukija tuntea piston rinnassaan ja huomata, että joissakin tilanteissa eivät meriitit paina mitään. Kirjassa on sanomaa.

Iris Landström, Helsinki:
On harmillista, että kirjasta puuttuu henkilöhakemisto, sillä työssämme käytämme muistelmia myös hakuteoksina. Muuten olen sitä mieltä, että Elämäni otekorkeuksia edustaa uudenlaista formaattia: se on raikas - niin sisällöltään kuin ulkoasultaankin.

Mika Suikkanen, Lahti:
Miellyttävä lukukokemus.

Eeva Takala, Rajamäki :
Olin yllättynyt kirjan hyvästä temposta ja myös elämänne monista käänteistä. Harva saa kokea jo nuoresta lähtien sellaista
yhteenkuuluvaisuutta ja "samaan hiileen puhaltamista", mitä olin
aistivinani kirjan lähes jokaisesta kappaleesta.

Esa Landström, Helsinki:
Kertomus etenee nasevasti ja monipuolinen valokuvasarja tekstin yhteydessä saa aikaan elämyksellisen lukumatkan. Mietelauseet antavat ajattelemisen aihetta ja teos on urheiluhistoriallisestikin merkittävä - mm. '"flying finn" -käsite vahvistui Eeleksen ansiosta, hänen Amerikan opiskeluvuosiensa aikana." - Kirjasta puuttuu Eeleksen tulosluettelo. Tulkitsen tämän mieluummin Eeleksen vaatimattomuudeksi kuin huolimattomuudeksi.

Päivi Laurila, Helsinki:
Mukaansa tempaava. Jopa minä, joka en urheilua seuraa enkä tiedä tulostasoista mitään, todella innostuin kilpailukuvauksista. Melkein jännitin, miten niissä käy. En kuitenkaan tiedä, miten sellainen lukija joka tietää lopputuloksen, kokee kirjan. Tietämättömyys saattaa olla jopaetu joissakin tilanteissa. Ajankuvausta oli mukava lukea; sanoja ja sanontoja, lehtileikkeitä.

Kyösti Harjunheimo, Malaga:
Päällimmäisin tuntemus: Rehellisyys.

Jyrki Mäkelä, Malaga:
Sopivaa lukemistoa koko perheelle.

Mikko Levänen, Malaga:
Suosittelen.

Risto Luoma, Helsinki:
Sivu 99, se kertoi kaiken.

Caius Landström, Malaga:
Oppikirja. Faija taitaa olla oikea tietokoneiden tietokone.
Varsinainen päätietokone.


>>Takaisin ylös


-----------------------------------------------------------------------------------

....

....