Eeles Landström - Otsikkoeeles@landstrom.infotähtitaivas
Info
KirjatToreador
Tallenteet
Kriitikot
LinkitBenalto 18.02.2004

Kommentti Helsingin musiikkitalohankkeesta

Tänään uutisissa kerrottiin Yleisradion hallintoneuvoston tehneen periaatteellisen linjauksen: Yleisradio aikoo osallistua Helsingin musiikkitalon rakentamiseen. Hankkeen muina osapuolina ovat valtio ja Helsingin kaupunki. Arvioitu kokonaiskustannus olisi noin 94-112 miljoonaa euroa.

Euroopan ensimmäisiin radio-orkestereihin kuuluva Radion Sinfoniaorkesteri RSO on toiminut 1920-luvulta asti. Sen konserttitalosta on väännetty peistä jo vuosikymmeniä.

Myös RSO:n asemasta ja toimenkuvasta sekä sen yhdistämisestä mm. Helsingin Kaupunginorkesteriin on käyty kiivasta keskustelua aika ajoin.

Tavatessani muutama päivä sitten erään Yleisradion hallintoneuvostossa vaikuttaneen kollegani, hän muisteli 1970-lukua ja aikaa, jolloin olimme perimmäisten kysymysten äärellä, ts. hallintoneuvoston käsiteltävänä oli RSO:n toiminnan lakkauttaminen liian raskaiden ylläpitokustannusten vuoksi. Lakkauttamisehdotuksen teki opetusministeri Marjatta Väänänen asiaa pohtineen työryhmän selonteon perusteella. Kannatin Väänäsen ehdotusta. Tilannetta keventääkseni tulin sanoneeksi: "Yleisradiolle kyllä riittää kaksi rutinoitunutta hanuristia - ei siinä orkestereita tarvita." Sittemmin RSO jatkoi voitokasta toimintaansa, mutta tuo kommenttini on jäänyt ihmisten mieliin.

Vakavasti puhuen: olen tottunut ajattelemaan Radion Sinfoniaorkesteria maamme ainoana valtakunnallisena orkesterina, jonka toimintaa eivät sido konserttitapahtumien aika- eikä paikkarajat. Sen tärkeimmät jakeluinstrumentit ovat radio ja televisio; taltioinnit ja suora lähetykset.

Kaikki kulttuuritoiminta on perimmäiseltä olemukseltaan taidekasvatusta ja tässä suhteessa julkisen rahoituksen Yleisradiolla ja RSO:lla on aivan erityinen vastuu.

Käsittääkseni RSO pyrkii säilyttämään elävän yhteyden yleisöönsä konsertoimalla eri puolilla Suomea. Kun otetaan huomioon myös se, että RSO:n ulkomaisten konserttimatkojen merkitys kotimaiselle kulttuurille on ilmeinen, herää kysymys: kuinka tarpeellinen Helsingin musiikkitalo on RSO:n toiminnan kannalta, ja miten järkevänä Yleisradiossa pidetään sijoitusta, jonka vuosittaiset nettokustannusvaikutukset tulisivat olemaan huomattavat?

Valitettavan usein se, mitä tarkoitetaan edistyksellä, sekoitetaan vääränlaiseen kasvun käsitteeseen.

Eeles Landström
eeles@landstrom.info

-----------------------------------------------------------------------------------

....

....