Eeles Landström - Otsikkoeeles@landstrom.infotähtitaivas
Info
KirjatToreador
Tallenteet
Kriitikot
Linkit


Hallittu rimanylitys - ohjeita varttuneille

Kaikille muistelmiensa kirjoittamista suunnitteleville haluan aivan
ensimmäiseksi sanoa näin: Älä huolestu vaikka paperille syntyy vain joutavia kuvioita, joissa ei tunnu olevan järjen hiventäkään. Kykysi tuottaa mielikuvia on nimittäin ensimmäinen edellytys - vaikka päämääränä ei tässä tapauksessa olekaan kansanrunousarkiston täydentäminen vaan omien elämänvaiheittesi dokumentointi ja muistojesi tallentaminen teoksen muotoon.

Vaihe 1:

Määrittele tavoitekorkeutesi

Ensimmäinen tehtäväsi on vision muodostaminen.

Kenelle sinä haluat kertoa tarinasi? Mitä annettavaa juuri sinun tarinallasi on lukijalle?

Mieti teoksesi muotoa. Pyri muodostamaan eheä kuva, sillä kirjoituksiasi voidaan myöhemmin hyödyntää mm. modernissa sosiologiassa ja historiantutkimuksessa. Oletko kirjoittamassa omaelämäkertaa, muistelmia, päiväkirjaa vai näiden kaikkien yhdistelmää?

Tunnustele kustantajien halukkuutta osallistua projektiisi.

Vaihe 2:

Määrittele askelmerkkisi

Laadi käsikirjoituksellesi askelmerkit: Aristoteleen suosittelema alku, keskikohta, ja loppu, on edelleen hyvä neuvo. Tämän lisäksi kannattaa laatia n. 12-30 -osainen jaottelu. - Nämä askelmerkkisi muuttuvat moneen kertaan ennen loppurutistusta, mutta vauhdinotossa on tärkeää, että olet ne määritellyt. Aikatauluta projektisi.

Vaihe 3:

Alkukiihdytys

Muisti ei toimi kuin filminauha - vaan kuin valokuva. Välähdyksiä sieltä, välähdyksiä täältä. Assosioi.

Ajatteleminen on nyt päätehtäväsi. Jäsentele elämänvaiheitasi; omaa kehitystäsi ja toimintaasi sekä sen syitä ja seurauksia. Kirjoitusprosessi alkaa myöhemmin. Luota siihen, että jos hallitset aiheesi - siis oman historiasi - sanat seuraavat aikanaan.

Haali ainesta omista arkistoistasi ja kokoa dokumenttiaineistosi inspiraation lähteeksi, sillä totuus on aina mielikuvitusta ihmeellisempi. Kun sinulla on kehysmateriaali koossa, aloita aineiston järjesteleminen ja luonnostele käsikirjoitus.

Ellei sinulla jo ole tietokonetta, niin hanki se. Opettele tekstinkäsittelyohjelma sekä perusteet tietokoneen toiminnoista.

Vaihe 4:

Juoksuvauhti
No niin, nyt alkaa itse kirjoitusprosessi.

Muisteleminen on lajina vaativa. Pyri kirjoittamaan viihdyttävää, mutta tietorikasta tekstiä. Luota lukijoihisi ja jätä tilaa heidän omille tulkinnoilleen. Lukijat ajattelevat omilla aivoillaan - ja myös sydämellään, eikä siihen tarvita sosiaalista paatosta.

Vauhtiin päästyäsi huomaat kuinka kerrontasi tyylilaji alkaa muotoutua.

Älä ole pirullisen hyvämuistinen. Älä keskity toisten häpeästä huolehtimiseen tai kokemiisi vääryyksiin vaikka niiden muisteleminen tuntuisikin tuottoisalta. Älä tuhoa menneisyyttäsi vaan tähtää tulevaisuuteen.

Kun olet kirjoittanut ensimmäiset 200 liuskaa tajunnanvirtaa elämäsi olennaisimmista käännekohdista, käänny luottamuksella aviopuolesi tai läheisen ystäväsi puoleen. Hanki siis oikolukija. Sellainen, joka tuntee sinut ja värikkäät vaiheesi, ja joka osaa myös kritisoida kirjoituksiasi. - Ilmapiirin on oltava turvallinen, jotta kykenet vastaanottamaan myös kielteisiä kommentteja.

Kehitys syntyy epätasapainosta, ei tasapainosta.

Muista myös, että sinä itse olet tämän projektin Mestari. Ydinideologian kantava voima. Tee oikolukijallesi selväksi visiosi ja tavoitteesi, jotta hän ymmärtää minne ollaan menossa ja miksi tarvitaan tuulen suunnan näyttäjää.


Vaihe 5:

Täyden vauhdin saavuttaminen

Työsi edistyessä tulet huomaamaan, kuinka systemaattinen ajattelusi kehittyy. Katseesi kirkastuu ja alat nähdä asioita kokonaisuutena: sinulle alkaa selvitä asioiden välinen keskinäinen suhde.

Tämä vaihe saattaa tuoda mukanaan mukavia yllätyksiä. Jopa uudenlaista itsetuntemusta. Alat myös kyseenalaistaa omia tärkeitä asioitasi ja ehkä myös maailmankatsomustasi. Mainetekosikin saattavat saada uudenlaisia ulottuvuuksia, jolloin ne kannattaa yleensä poistaa käsikirjoituksesta.

Älä lue tekstiäsi tietokoneen ruudulta - ellet sitten ole tekemässä paperitonta kirjaa; sähköistä ebookia tai kirjajulkaisua internetiin.

Tulosta käsikirjoituksesi aina paperille. Lue sitä ääneen ja analysoiden. Ole kriittinen ja tee muistiinpanoja.

Ajattele lukijoitasi. Jakamalla kokemuksesi saatat itsekin löytää jopa ilon aiheita vanhoista kamppailuista ja harha-askelista.


Vaihe 6:


Väliaskelmerkkien tarkistus

Pidä kirjoitusvirettäsi yllä. Luovaan kirjoittamiseen kykenee yleensä vain noin kolme kuukautta vuodessa.

Muisteleminen edellyttää aiheen hallintaa ja laajaa tietopohjaa. Jos olet huippu-urheilija, kirjoituksesi sisältää paljon täsmällistä faktatietoa: sekunteja, senttejä, päivämääriä, tilastoja ja tarkkoja lajikuvauksia, jotka eivät kiinnosta ketään. Jos satut olemaan lisäksi poliitikko, tekstisi sisältää myös äänestys- ja vaalituloksia sekä vaalipiirisi poliittista lähihistoriaa, joka sekään ei kiinnosta ketään.

Aina ei riitä, että vain käännät sivua, vaan joskus sivu on repäistävä irti: Karsi. Kaaos synnyttää uutta energiaa.

Älä keskity pelkästään ulkoisten tapahtumien tai historian kertaamiseen vaan yritä saada kirjoitukseesi myös tunnelmia ja arkielämän tapahtumia mukaan. Pienestä voi löytää suurta. Älä kuitenkaan maalaile liian värikkäästi tai sorru turhaan koristeellisuuteen, jotta lukijan ei tarvitse häikäistyä ja kysyä "Tarua vai totta?". Kirjailija Jukka Pakkanen, entinen aktiiviurheilija, sanoo sen näin:"?suosin niin tiivistä tekstiä, että siinä on jo kireyden ja hapenpuutteen vaara. On olennaista saada teksti toimimaan sillä hapen määrällä, jolla se voi toimia."


Vaihe 7:

Kuopalle lähestyminen

Viimeistele käsikirjoituksesi ja lähetä se kustantajalle luettavaksi.

Luettuaan käsikirjoituksesi, kustantajasi saattaa huomauttaa, että otekorkeutesi ei ole ollut riittävä. Hän antaa sinulle muutamia teräviä ohjeistuksia kirjoittamiseesi ja tarinan kuljettamiseen. Ehkäpä sinun pitäisi enemmän analysoida tunteitasi ja toimintaasi sekä tapahtumia ja henkilöitä. Sinun pitäisi siis löytää Näkökulma elämääsi. - Tässä vaiheessa on sinun on hyvä muistaa, että niin täydellistä ja taiteellista muistelmateosta, joka olisi voitu lähettää suoraan kirjapainoon, ei ole vielä ilmestynyt yhdenkään arvostetun kustantajan pöydänkulmalle.


Vaihe 8:

Kuoppaanvienti

Eniten omia ja lukijoittesi tunteita nostattavat tarinasi yllätykset, jotka kuitenkin jälkeenpäin tarkasteltuina vaikuttavat välttämättömiltä. Draamalliset juonet kuuluvat kuitenkin tosiasiassa sadunomaisiin romaaneihin vaikka subjektiivisella itsekeskeisyydellä minäkin joskus löysin juonta jopa omasta elämästäni.

On syytä varoittaa, että tässä kirjoittamisen vaiheessa saattaa pintaan nousta yllättäen entisiä menetyksen ja surun tunteita. Jopaammattikertojille menneisyyden muisteleminen saattaa olla vaikeaa. Hidasta vauhtiasi jos sinusta alkaa tuntua siltä, että rimasi hipoo pilviä eikä otteesi tule pitämään. Yritä kuitenkin toimia kustantajan ohjeen mukaan: syvennä tarinaasi.

Vaihe 9:

Ponnistus

Faktojen tarkistamisessa ei pidä jättää mitään muistikuvien tai arvelujen varaan. Kaikki esittämäsi faktat on tarkistettava. Kun oikolukijasi alkaa kangistua tai vain yksinkertaisesti "kyllästyä juttuihisi", päästä hänet väliajalle. Ota tilalle uurastaja, joka vapaakappaleen toivossa alkaa tarkastaa käsikirjoituksessasi olevien tietojen täsmällisyyttä ja joka hallitsee erilaisten digitaalisten tietolähteiden käytön. - Digitaalisten tietolähteiden yhdistelemisestä sinun itsesi ei tarvitse ymmärtää sanaakaan. Etenkin jos olet yli 70-vuotias, on osaksesi tullut jo enemmän kuin tarpeeksi "verta, hikeä ja kyyneleitä".


Vaihe 10:

Veto ja kääntö

No niin. Olet nyt kirjoittanut käsikirjoituksesi kahteen kertaan. Karsinut, hionut ja syventänyt. Faktat on tarkistettu.

Kiillota kenkäsi ja pukeudu siististi. On jälleen aika tavata kustantaja. Älä kramppaa vaikka kustantajasi saattaakin muistuttaa legendaarista Samuel Goldwynia, joka sanoi tarvitsevansa "tarinaa, joka alkaa maanjäristyksellä ja nousee kohti loppuhuipentumaa."

Raha säätelee kustannustoimintaa. Kohderyhmäajattelu on vallalla. Muistelmateokset eivät ole rahasampoja, eivät kustantajalle eivätkä tekijälleen. Luettuaan käsikirjoituksesi kustantajasi saattaa edelleen vaatia muutoksia tekstiisi ja kysellä epäluuloiseen sävyyn, riittääkö sinulla vielä voimia kolmannelle kierrokselle.

Hän saattaa valittaa, että käsikirjoituksessasi ei vieläkään ole vetävyyttä; tuotteesi kohderyhmä on liian pieni tai olet unohtanut kertoa "rakastumisesta ja onnettomuuksista selviämisestä".

Ohjeistuksena kustannusalalla pidetään 3 euron maksua kirjailijalle per myyty kappale. Harkitse tarkkaan mitä olet sillä hinnalla valmis myymään.


Vaihe 11:

Taitto ja otteen irrotus

Tässä vaiheessa sinun kannattaa kuunnella itseäsi ja uskoa omiin arvoihisi. Arvot eivät muutu markkinoiden ja muotivirtausten mukana. Ole oma sinivalkoinen itsesi ja päätä itse, milloin käsikirjoituksesi on valmis ja viimeinen piste paikallaan. Jos tekstisi on hyvä, sille kyllä löytyy kustantaja, sillä Suomessa toimii useita kustannusliikkeitä. Jos sinulla on riittävästi ennakkotilauksia, kannattaa harkita kirjan julkaisemista omakustanteena.

Kirjan graafisessa asussa tärkeintä ovat luettavuus sekä tyylilliset ja esteettiset seikat. Valitse innovatiivinen graafikko, joka paneutuu tekstiisi ja ymmärtää teoksesi hengen ja tyylin. Varaa aikaa kuvatoimittamiseen ja kartoita kuva-arkistosi. Laadi kuvatekstit. Varaudu myös siihen, että graafikkosi ei hyväksy kaikkia valitsemiasi kuvia. Jälkeenpäin ymmärrät kyllä miksi. Pidä ilmapiiri avoimena, positiivisena ja kokeiluun kannustavana.


Vaihe 12:

Riman ylitys

Graafikko lähettää materiaalin painotalolle digitaalisessa muodossa. Nyt alkaa loppurutistus: ns. taittovedoksen läpiluku. Virheet korjataan, kuvat ja kuvatekstit tarkistetaan. Kansikuva valmistuu, oikovedos oikoluetaan, sivunvalmistus alkaa, kirjankannet valmistuvat.

Materiaalit lähetetään sidottavaksi.

Kirjat valmistuvat ja lähtevät jakeluun.


Vaihe 13:

Pudottautuminen purukasaan

Muistelmasi ilmestyvät kirjakauppojen myyntitiskeille ja tavoittaa ensimmäiset lukijansa. Saat heiltä palautetta. Faksi rämisee ja puhelin soi, email naputtaa viestejä: aplodeja ja kovaa kritiikkiä tulee tasaiseen tahtiin. Rentoudut. Nautit kylmän oluen. Sinusta tuntuu, että kauan kadoksissa ollut huumorintajusi alkaa palautua.

Kunnes sinulle ehdotetaan virtuaaliarkiston perustamista internetiin.

>>Takaisin ylös

<<Takaisin Toreador sivulle

-----------------------------------------------------------------------------------

....

....