![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hallittu rimanylitys - ohjeita varttuneille Vaihe 1: Kenelle sinä haluat kertoa tarinasi? Mitä annettavaa juuri sinun tarinallasi on lukijalle? Mieti teoksesi muotoa. Pyri muodostamaan eheä kuva, sillä kirjoituksiasi voidaan myöhemmin hyödyntää mm. modernissa sosiologiassa ja historiantutkimuksessa. Oletko kirjoittamassa omaelämäkertaa, muistelmia, päiväkirjaa vai näiden kaikkien yhdistelmää? Tunnustele kustantajien halukkuutta osallistua projektiisi. Vaihe 2: Vaihe 3: Ajatteleminen on nyt päätehtäväsi. Jäsentele elämänvaiheitasi; omaa kehitystäsi ja toimintaasi sekä sen syitä ja seurauksia. Kirjoitusprosessi alkaa myöhemmin. Luota siihen, että jos hallitset aiheesi - siis oman historiasi - sanat seuraavat aikanaan. Haali ainesta omista arkistoistasi ja kokoa dokumenttiaineistosi inspiraation lähteeksi, sillä totuus on aina mielikuvitusta ihmeellisempi. Kun sinulla on kehysmateriaali koossa, aloita aineiston järjesteleminen ja luonnostele käsikirjoitus. Ellei sinulla jo ole tietokonetta, niin hanki se. Opettele tekstinkäsittelyohjelma sekä perusteet tietokoneen toiminnoista. Vaihe 4: Muisteleminen on lajina vaativa. Pyri kirjoittamaan viihdyttävää, mutta tietorikasta tekstiä. Luota lukijoihisi ja jätä tilaa heidän omille tulkinnoilleen. Lukijat ajattelevat omilla aivoillaan - ja myös sydämellään, eikä siihen tarvita sosiaalista paatosta. Vauhtiin päästyäsi huomaat kuinka kerrontasi tyylilaji alkaa muotoutua. Älä ole pirullisen hyvämuistinen. Älä keskity toisten häpeästä huolehtimiseen tai kokemiisi vääryyksiin vaikka niiden muisteleminen tuntuisikin tuottoisalta. Älä tuhoa menneisyyttäsi vaan tähtää tulevaisuuteen. Kun olet kirjoittanut ensimmäiset 200 liuskaa tajunnanvirtaa elämäsi olennaisimmista käännekohdista, käänny luottamuksella aviopuolesi tai läheisen ystäväsi puoleen. Hanki siis oikolukija. Sellainen, joka tuntee sinut ja värikkäät vaiheesi, ja joka osaa myös kritisoida kirjoituksiasi. - Ilmapiirin on oltava turvallinen, jotta kykenet vastaanottamaan myös kielteisiä kommentteja. Kehitys syntyy epätasapainosta, ei tasapainosta. Muista myös, että sinä itse olet tämän projektin Mestari. Ydinideologian kantava voima. Tee oikolukijallesi selväksi visiosi ja tavoitteesi, jotta hän ymmärtää minne ollaan menossa ja miksi tarvitaan tuulen suunnan näyttäjää.
Tämä vaihe saattaa tuoda mukanaan mukavia yllätyksiä. Jopa uudenlaista itsetuntemusta. Alat myös kyseenalaistaa omia tärkeitä asioitasi ja ehkä myös maailmankatsomustasi. Mainetekosikin saattavat saada uudenlaisia ulottuvuuksia, jolloin ne kannattaa yleensä poistaa käsikirjoituksesta. Älä lue tekstiäsi tietokoneen ruudulta - ellet sitten ole tekemässä paperitonta kirjaa; sähköistä ebookia tai kirjajulkaisua internetiin. Tulosta käsikirjoituksesi aina paperille. Lue sitä ääneen ja analysoiden. Ole kriittinen ja tee muistiinpanoja. Ajattele lukijoitasi. Jakamalla kokemuksesi saatat itsekin löytää jopa ilon aiheita vanhoista kamppailuista ja harha-askelista.
Muisteleminen edellyttää aiheen hallintaa ja laajaa tietopohjaa. Jos olet huippu-urheilija, kirjoituksesi sisältää paljon täsmällistä faktatietoa: sekunteja, senttejä, päivämääriä, tilastoja ja tarkkoja lajikuvauksia, jotka eivät kiinnosta ketään. Jos satut olemaan lisäksi poliitikko, tekstisi sisältää myös äänestys- ja vaalituloksia sekä vaalipiirisi poliittista lähihistoriaa, joka sekään ei kiinnosta ketään. Aina ei riitä, että vain käännät sivua, vaan joskus sivu on repäistävä irti: Karsi. Kaaos synnyttää uutta energiaa. Älä keskity pelkästään ulkoisten tapahtumien tai historian kertaamiseen vaan yritä saada kirjoitukseesi myös tunnelmia ja arkielämän tapahtumia mukaan. Pienestä voi löytää suurta. Älä kuitenkaan maalaile liian värikkäästi tai sorru turhaan koristeellisuuteen, jotta lukijan ei tarvitse häikäistyä ja kysyä "Tarua vai totta?". Kirjailija Jukka Pakkanen, entinen aktiiviurheilija, sanoo sen näin:"?suosin niin tiivistä tekstiä, että siinä on jo kireyden ja hapenpuutteen vaara. On olennaista saada teksti toimimaan sillä hapen määrällä, jolla se voi toimia."
Luettuaan käsikirjoituksesi, kustantajasi saattaa huomauttaa, että otekorkeutesi ei ole ollut riittävä. Hän antaa sinulle muutamia teräviä ohjeistuksia kirjoittamiseesi ja tarinan kuljettamiseen. Ehkäpä sinun pitäisi enemmän analysoida tunteitasi ja toimintaasi sekä tapahtumia ja henkilöitä. Sinun pitäisi siis löytää Näkökulma elämääsi. - Tässä vaiheessa on sinun on hyvä muistaa, että niin täydellistä ja taiteellista muistelmateosta, joka olisi voitu lähettää suoraan kirjapainoon, ei ole vielä ilmestynyt yhdenkään arvostetun kustantajan pöydänkulmalle.
On syytä varoittaa, että tässä kirjoittamisen vaiheessa saattaa pintaan nousta yllättäen entisiä menetyksen ja surun tunteita. Jopaammattikertojille menneisyyden muisteleminen saattaa olla vaikeaa. Hidasta vauhtiasi jos sinusta alkaa tuntua siltä, että rimasi hipoo pilviä eikä otteesi tule pitämään. Yritä kuitenkin toimia kustantajan ohjeen mukaan: syvennä tarinaasi. Vaihe 9:
Kiillota kenkäsi ja pukeudu siististi. On jälleen aika tavata kustantaja. Älä kramppaa vaikka kustantajasi saattaakin muistuttaa legendaarista Samuel Goldwynia, joka sanoi tarvitsevansa "tarinaa, joka alkaa maanjäristyksellä ja nousee kohti loppuhuipentumaa." Raha säätelee kustannustoimintaa. Kohderyhmäajattelu on vallalla. Muistelmateokset eivät ole rahasampoja, eivät kustantajalle eivätkä tekijälleen. Luettuaan käsikirjoituksesi kustantajasi saattaa edelleen vaatia muutoksia tekstiisi ja kysellä epäluuloiseen sävyyn, riittääkö sinulla vielä voimia kolmannelle kierrokselle. Hän saattaa valittaa, että käsikirjoituksessasi ei vieläkään ole vetävyyttä; tuotteesi kohderyhmä on liian pieni tai olet unohtanut kertoa "rakastumisesta ja onnettomuuksista selviämisestä". Ohjeistuksena kustannusalalla pidetään 3 euron maksua kirjailijalle per myyty kappale. Harkitse tarkkaan mitä olet sillä hinnalla valmis myymään.
Kirjan graafisessa asussa tärkeintä ovat luettavuus sekä tyylilliset ja esteettiset seikat. Valitse innovatiivinen graafikko, joka paneutuu tekstiisi ja ymmärtää teoksesi hengen ja tyylin. Varaa aikaa kuvatoimittamiseen ja kartoita kuva-arkistosi. Laadi kuvatekstit. Varaudu myös siihen, että graafikkosi ei hyväksy kaikkia valitsemiasi kuvia. Jälkeenpäin ymmärrät kyllä miksi. Pidä ilmapiiri avoimena, positiivisena ja kokeiluun kannustavana.
Materiaalit lähetetään sidottavaksi. Kirjat valmistuvat ja lähtevät jakeluun.
Kunnes sinulle ehdotetaan virtuaaliarkiston perustamista internetiin. |
![]() |